2018 wordt een jaar vol uitdagingen

Ik had tijdens ons congres in november van vorig jaar reeds de gelegenheid om onze uitdagingen voor de toekomst te schetsen. Ik wil nogmaals iedereen bedanken die op het moment dat het VSOA zijn 45ste verjaardag vierde, steun en aanmoediging gaf. We konden samen onze statuten moderniseren. Ze zijn nu transparant en eenvoudig. Het VSOA kan nu op een professionele manier en met grote verantwoordelijkheid bestuurd worden. We hopen uiteraard dat u, als VSOA-lid, ons in 2018 ook trouw zal blijven steunen, want een syndicale organisatie leeft slechts voor en door zijn leden.

Het VSOA heeft een duidelijk DNA van verantwoordelijkheid, vrijheid, solidariteit, politieke onafhankelijkheid en integriteit. Dat zijn de waarden waarvoor wij ons elke dag inzetten en die ook het verschil maken met de andere organisaties. Met die waarden vatten wij 2018 en zijn uitdagingen aan.

We staan voor een verantwoordelijk syndicalisme en dit wil zeggen dat we ook in 2018 elke mogelijke actie nauwgezet zullen beoordelen. Staken om te staken heeft geen zin. Een land lamleggen om te bewijzen dat men nog bestaat, is voor ons geen optie. Wij verdedigen het overlegmodel. En ook dat onderscheidt ons van andere organisaties die enkel op confrontatie en afbraak uit zijn. Voor ons blijft de staking een wapen waar in allerlaatste instantie naar gegrepen wordt. Wanneer we op een andere manier geen gehoor meer krijgen. Maar de liefde moet van twee kanten komen.

Wij verdedigen het overlegmodel. Dat onderscheidt ons van andere organisaties die enkel op confrontatie en afbraak uit zijn.

We betreuren dan ook het gebrek aan respect van de politiek voor het openbaar ambt. De positie van het openbaar ambt tegenover de politieke overheid blijft een belangrijk thema in 2018. U weet dat de federale regering met haar zomerakkoord de strijd tegen het statuut van de ambtenaar heeft ingezet. We zijn niet tegen de modernisering van het openbaar ambt, maar dan met respect voor het statuut. Bijzonder droevig is dat we op geen enkele steun van onze politieke liberale vrienden moeten rekenen. Op hun “Vrijheidscongressen” keurden zij vlotjes het afschaffen van de vaste benoemingen goed. We zullen hen er op tijd tegen de volgende verkiezingen aan herinneren!

De hervorming van de pensioenen blijft een belangrijk thema. Vooral de maatregelen voor de zware beroepen. Voor sommige regeringspartners, N-VA en Open Vld om hen bij naam te noemen, is enkel nachtwerk met een fysieke belasting als zwaar beroep te beschouwen. Minister van Pensioenen Bacquelaine wil een pensioen met punten invoeren. Het heeft tien jaar geduurd om het programma “My pension” op te starten. Het is evenwel niet aangepast aan de berekening van het pensioen met punten. Dus zal een zware investering voor een nieuw informaticasysteem nodig zijn. Zou het niet verstandiger zijn dit geld in een waardig pensioen te steken?  

François Fernandez-Corrales
Algemeen voorzitter

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten