Overgangsbepalingen militaire pensioenen moeten evenredig blijven aan pensioenmaatregelen

15/03/2018 - 15:55

Standpunt

(15/03/18) - VSOA Defensie vindt het niet meer dan normaal dat de pensioenhervorming van de militairen gekoppeld wordt aan de lijst met zware beroepen en over een termijn van 20 jaar loopt.

Om het verschil te overbruggen tussen een pensioenleeftijd van 56 en niet 55, zoals vermeld in verschillende media, en uiteindelijk de pensioenleeftijd van 67, heb je tijd nodig. 
Door deze pensioenmaatregel zal de militair immers 11 jaar langer moeten werken in tegenstelling tot de ambtenaar, die 2 jaar extra bij krijgt.

Tijdens het uitwerken van correcte overgangsbepalingen verbonden aan de afschaffing van het ambtshalve karakter is het ook uiterst belangrijk een beschermingsmechanisme in te voeren om de duurzaamheid van het systeem te waarborgen doorheen de toekomstige regeringen.

Ondanks de moeilijke werkomstandigheden (waaronder de intensiteit en de uitrusting die de militair ter beschikking heeft, de inzet en opoffering die geleverd wordt, gekoppeld aan de risico’s tijdens opdrachten in binnen en buitenland op gevaar van eigen leven, de sociale en mentale druk), zorgt het Defensiepersoneel, op een voorbeeldige en professionele manier, dagelijks voor de veiligheid van ons land in het algemeen en van alle burgers in het bijzonder. De zwaarte en de specificiteit van ieder beroep dienen bestudeerd en onderhandeld te worden op een objectieve wijze en niet via andere kanalen.


We herinneren minister Steven Vandeput aan zijn belofte om als bevoegde minister er alles aan te doen om Defensie de toekomst te geven die het verdient, zowel op het vlak van personeel als op het vlak van investeringen.

Edwin Lauwereins
Voorzitter VSOA-Defensie

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten