Met verdeeldheid wint niemand !

31.05.2016

VSOA-SLFP is een unitaire vakbond en heeft de intentie dit zo te houden.

Op maandag 30 mei jongstleden ondertekende een meerderheid van de vakbondsdelegaties het ultieme voorstel inzake de gevangenissen van de hand van minister van Justitie Koen Geens. Bij die meerderheid behoorde het VSOA-SLFP. Het VSOA-SLFP betreurt echter dat de minister een rekenkundig communautair trucje gebruikte. Tijdens de persconferentie verklaarde hij namelijk dat 4 van de 6 vakbonden het protocolakkoord hadden ondertekend. Deze manier van communiceren verhoogt echter de spanningen en speelt in de kaart van de regionalistische partijen.

We herinneren eraan dat VSOA-SLFP een unitaire vakbond is en de intentie heeft dit zo te houden, net als onze zusterorganisatie ACLVB-CGSLB. We betreuren dat de minister listig gebruik maakte van de communautaire opsplitsing in zijn communicatie. Maar ‘drie van de vijf vakbonden’ betekent ook een meerderheid.VSOA-SLFP heeft alles in het werk gesteld om tot een aanvaardbaar akkoord te komen voor alle partijen.

Het was intussen duidelijk geworden dat er geen onderhandelingsmarge meer was; het ultieme voorstel lag op tafel. En terugkeren naar het personeelsplan van 2014 zat er niet meer in, volgens de overheid.

VSOA-SLFP betreurt evenwel dat er geen mogelijkheid was om het extra personeel te verdelen per instelling, zodat de noden in het zuiden van het land beter beantwoord konden worden.

VSOA-SLFP is een interprofessionele vakorganisatie en de impact van de capaciteit op de diensten van de politie, defensie en de brandweer in deze problematiek mag dan ook niet onderschat worden. Ook het humanitaire aspect mag niet worden vergeten.

Kwatongen laten intussen geen kans liggen om de beslissing van VSOA-SLFP niet te sparen; er werden zelfs bedreigingen geuit.

VSOA-SLFP wenst dat de rede en het wederzijds respect terugkeren. De berichten over geweld ten opzichte van afgevaardigden die een andere mening hebben, wijzen duidelijk in de richting van een pure communautaire kwestie. Dit is onaanvaardbaar. Op die manier is het de verdeeldheid die heerst, een zaak waar niemand gebaat is.

En nee, het VSOA-SLFP steunt de regering niet, evenmin de liberale politieke partijen. Wel integendeel.

François Fernandez-Corrales
Algemeen voorzitter VSOA-SLFP

Jos MERMANS,
Voorzitter VSOA-FGGA