Protest aan kabinet Bacquelaine tegen pensioenmaatregelen voor ambtenaren

13.04.2016

Het VSOA, en de twee andere overheidsvakbonden voerden actie aan het kabinet van minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR). Met 300 militanten protesteerden ze tegen de aangekondigde maatregelen en hervormingen voor de pensioenen door de Federale Regering. De verschillende maatregelen die de Federale Regering in het kader van de begrotingscontrole nam over de ambtenarenpensioenen, zijn "overgangsmaatregelen die aanvaardbaar zijn", zo luidde het. "Vandaag bevestigen we de hervormingen uit het regeerakkoord", verklaarde de minister nog in de marge van het vakbondsprotest aan zijn kabinet.

Bacquelaine wil de diplomabonificatie - waarbij studiejaren meetellen voor de berekening van het ambtenarenpensioen - behouden, maar ook harmoniseren. Ook worden de verworven pensioenrechten behouden, zo klonk het. "We gaan nieuwe maatregelen nemen, om de toekomst van het systeem te garanderen", wist de minister.

De ambtenaren zullen evenwel hun ziektedagen niet langer kunnen opsparen, en het automatisch pensioen voor ziekte zal ook geschrapt worden.
Niet minder dan een maand na de terreuraanslagen, en nadat verschillende ministers het uitstekende werk van de hulpdiensten loofden, krijgen de openbare diensten nu een bedankje op een heel vreemde manier. « Langer werken voor minder pensioen ».

De Nationale Commissie van de Pensioenen moet nu samenkomen, met op de agenda de zware beroepen. Er kan voor ons geen sprake zijn van het schrappen van de berekeningswijze in tantièmes. Wij zijn er om te waarschuwen alvorens om het even welke maatregel getroffen wordt.