Terroristische aanslag tegen de politie in Charleroi

06.08.2016

Deze aanslag bevestigt hetgeen wij sedert 15 januari 2015 zeggen: politieagenten worden geviseerd  door de terroristen. En niemand kan dit nu nog in twijfel trekken. Wij wensen onze gewonde collega’s veel beterschap toe. Wij feliciteren de derde collega voor het uitschakelen van de agressor.

Hoe dan ook vinden wij dat de beoordeling van het dreigingsniveau voor politieagenten onmiddellijk verhoogd moet worden van 2 naar 3, ongeacht de gevolgen en daaraan verbonden kosten!

Wij vinden ook dat het tijd is om te luisteren naar onze eisen op het gebied van specifieke veiligheidsmaatregelen voor de politie, zowel de collectieve (de bescherming van de ploegen en de commissariaten) als de individuele (de permanente wapendracht) veiligheidsmaatregelen.

Tot slot moeten de directe of indirecte aanvallen op het statuut van politieagenten onmiddellijk stoppen: zij hebben momenteel echt iets anders te doen - met de strijd tegen het terrorisme, de veiligheid van burgers en hun eigen veiligheid – dan zich zorgen te maken om te weten wanneer ze met pensioen kunnen gaan; hoeveel ze de volgende maand zullen verdienen; als hun dienst de volgende maand nog zal bestaan!

Wij verwachten een duidelijk politiek engagement in verband met deze laatste punten, voor de sereniteit van de politieagenten en de efficiëntie van hun werk ten dienste van iedereen.

Vincent Gilles, Nationaal voorzitter
Vincent Houssin, Nationaal ondervoorzitter