Besparingen in het Hoger Onderwijs

18.03.2016

Op 18 maart werd door het personeel en de studenten van het hoger onderwijs actie gevoerd tegen de structurele besparingen in het hoger onderwijs. Deze actie werd strategisch ingepland bij de start van de begrotingscontrole. We hopen op deze manier duidelijk te maken aan de regering dat verdere besparingen in het hoger onderwijs onmogelijk zijn.

Het personeel nog maar eens het kind van de rekening



Door het absurde financieringssysteem waarbij de instellingen hoger onderwijs in een ratrace tegenover elkaar worden uitgespeeld is het personeel het kind van de rekening. Het tot in het eindeloos zoeken naar aanlokkelijke afstudeerrichtingen om toch maar meer studenten te lokken dan de concurrentie heeft absurde proporties aangenomen.

Door een te krappe omkadering zullen studenten colleges moeten volgen in overvolle aula’s. Het personeel krijgt extra projecten om toch maar die broodnodige werkingsmiddelen binnen te rijven en onderzoekers moeten aan de lopende band publicaties produceren om zich te kunnen onderscheiden van hun collega’s. Dit alles drijft het personeel tot het uiterste, de grens van het haalbare is reeds lang overschreden.

Kwaliteit van het onderwijs en onderzoek op de helling



De kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek staat op de helling. Door het concurrentieel model en de uitstroomfinanciering is het niet ondenkbaar dat het personeel onder druk wordt gezet om een nog hoger slaagpercentage na te streven of om dat ene onderzoeksproject toch maar wat sneller af te handelen. De gevolgen hiervan zullen catastrofaal zijn voor de maatschappij en onze toekomstige welvaart.

Vakbondsdelegatie legt bezorgdheden voor aan minister Crevits en overhandigt petitie



De werkdruk van het personeel en de kwaliteit van ons onderwijs was de inzet van deze actie. Een delegatie van de vakbonden heeft deze bezorgheden kunnen bespreken met minister Crevits. Die verzekerde ons dat de uitgestelde click terug voorzien werd in de begroting voor 2017. Niet dat dit voldoende is, maar het is een stap in goede richting. 

Tijdens dit onderhoud werd ook een petitie overhandigd met meer daar 2000 handtekeningen en symbolisch, een doos gevuld met sinaasappelschillen. Deze staan symbool voor hoe het personeel zich voelt door de blinde besparingsdrift van deze regering:  uitgeperste sinaasappelen. 

We hopen dan ook dat vanaf nu de besparingen stoppen en er een groeipad wordt uitgetekend voor de financiering van het hoger onderwijs. Vlaanderen is een kenniseconomie en een kenniseconomie moet investeren in kennis en dus in onderwijs.



Wauter Leenknecht

Secretaris VSOA Hoger Onderwijs