Opnieuw aanslag op loopbanen overheids- en onderwijspersoneel

10.04.2016

Zaterdag 9 april, maakte premier Charles Michel met enige zelfvoldaanheid bekend dat de federale regering een begrotingsakkoord heeft. Met dank – alweer – aan het overheidspersoneel en het onderwijspersoneel in het bijzonder… Een aantal van de voorgestelde maatregelen van de regering impliceren immers een daling van het onderwijspensioen met meer dan 18 %!



Loopbanen overheids- en onderwijspersoneel opnieuw getorpedeerd



Dit begrotingsakkoord kwam er in het kader van de begrotingscontrole, want de regering moest 2,3 miljard euro vinden om tegemoet te komen aan de eis van de Europese Commissie. Wanneer premier Charles Michel zegt dat de federale regering in haar opzet is geslaagd, dan heeft hij gelijk… Daarentegen zijn de vooropgestelde maatregelen waarmee dit akkoord moet worden gerealiseerd opnieuw ronduit schandalig!



Deze regering blijft overduidelijk én onverminderd doorgaan met de besparingen af te wentelen op de rug van werknemers.  Na het gradueel afbouwen van de diplomabonificatie als een van de voorwaarden voor het openen van een overheidspensioen zullen nu ook deze studiejaren niet langer in aanmerking worden genomen voor de berekening ervan. Ook het tantième 55 wordt in vraag gesteld en zou mogelijks wijzigen in pensioennoemer 60… De eerste maatregel zou een daling van het onderwijspensioen impliceren van om en bij de 10 %; de tweede maatregel een daling van meer dan 8 %... Samen goed voor een reductie van meer dan 18 %. Het wordt dus effectief langer werken voor minder centen en daarmee wordt de loopbaan van zowel de ambtenaar als de leerkracht opnieuw zwaar getorpedeerd.



“Een aantrekkelijker lerarenberoep”; opzet van het lerarenloopbaandebat?

“Het lerarenberoep aantrekkelijker maken” was het opzet van het lerarenloopbaandebat dat op 27 oktober 2015 door minister van Onderwijs Crevits werd afgetrapt. Bij de start van dat debat werd er door het gemeenschappelijk vakbondsfront onderwijs duidelijk op gewezen, dat de werkzekerheid – i.c. vaste benoeming -, de vakantieregeling, de eindeloopbaanregeling én het onderwijspensioen integraal deel uitmaken van een aantrekkelijke loopbaan als leerkracht.

In een brief aan de Vlaamse regering werd er bovendien door het gemeenschappelijk vakbondsfront onderwijs expliciet op aangedrongen, dat zij deze boodschap zouden overmaken aan hun collega’s én partijgenoten van de federale regering. 


Klaarblijkelijk is dit dan toch niet gebeurd… Daarmee legt Minister van Werk Kris Peeters de bal in het kamp van zijn partijgenote én Minister van Onderwijs Crevits. VSOA-Onderwijs kijkt dan ook met veel belangstelling uit op welke manier en welke mogelijkheden haar nog resten om alsnog een deugdelijk loopbaanpact voor het onderwijspersoneel uit haar hoed te toveren. Nog hopen – rekenen doen we al lang niet meer - op compenserende en/of herstelmaatregelen inzake loon- en werkvoorwaarden van de kant van de Vlaamse regering uit zou volgens ons getuigen van kinderlijke naïviteit. Dat stadium zijn we sinds het aantreden van deze regering(en) echter al lang ontgroeid…

Federale regering maakt lerarenloopbaandebat monddood



VSOA-Onderwijs kan zich dus niet van de indruk ontdoen dat ook dit – trouwens door minister van Onderwijs Crevits met veel ambitie aangekondigd lerarenloopbaandebat – gedoemd is om een stille dood te sterven. Al wordt het ons inziens dan toch eerder de kroniek van een aangekondigde dood… Het heeft er trouwens alle schijn van dat haar collega’s en partijgenoten uit de federale regering met de hogervermelde vooropgestelde maatregelen het aborteren van een mogelijk lerarenloopbaanpact inmiddels in gang hebben gezet.

Marnix Heyndrickx

Voorzitter VSOA-Onderwijs