Aanhouding van een syndicalist in Burundi

17.05.2015

De ondervoorzitter van de FNTT-SI en juridisch adviseur van de COSYBU, de heer David DUSABE, werd op 15 mei aangehouden door de politie in de provincie Kirundo terwijl hij naar Rwanda reisde om een bezoek te brengen aan zijn echtgenote, die aldaar verblijft sinds twee weken.

Hij wordt gevangen gehouden door de gerechtelijke politie van Kirundo en volgens de procureur zou hij beschuldigd worden van een oproep tot de betogingen die in Bujumbura doorgingen tegen het derde mandaat van de huidige president, en de inlichtingsdiensten zouden tot zijn aanhouding gevraagd hebben.

De COSYBU « Confédération Syndicale de Burundi » heeft klacht neergelegd en eist dat hij onmiddellijk in vrijheid wordt gesteld.

Het komt aan ons toe de actie van de COSYBU te ondersteunen in deze stappen voor de invrijheidstelling van DAVID DUSABE.

We zeggen allen « Je suis DAVID DUSABE ».

Die jonge syndicalist is werkelijk in de FNTT SI/Burundi gegroeid, hij was chauffeur van een fietstaxi, en met zijn schamele inkomsten als fietstaxi heeft hij zich ingeschreven op de universiteit van Bujumbura in de faculteit rechtsgeleerdheid, vandaag is hij licentiaat rechten en advocaat.

Guy MPEMBELE