De onderhandelingen op federaal vlak lopen toch niet zo vlot zoals verwacht net na de verkiezingen. Na het lekken van de nota van formateur Bart De Wever waren de reacties niet mals. Laten we maar met de deur in huis vallen: het VSOA kan zich helemaal niet vinden in een nota die van ambtenaren een knelpuntberoep maakt. We roepen de onderhandelaars dan ook op om met een wit blad opnieuw te beginnen.
Verkeerde keuze
Toegegeven, we leven in een budgettair uitdagende periode, maar zo maar blinde besparingen doorvoeren zonder visie over de weg waar politici met de overheid naartoe willen, is een verkeerde keuze.
Maar al te vaak vergeten we hoe een samenleving eruit zou zien zonder een goed werkende overheid met sterk overheidspersoneel. De nota van De Wever bewijst dat politici ambtenaren zien als een kostenpost die maximaal moet opdraaien voor noodzakelijke besparingen. Maar politici vergeten dat zonder een sterke overheid de samenleving er zwaar onder zal lijden. Wie verzorgt je in een ziekenhuis? Wie haalt het vuilnis op in je straat? Wie zorgt er voor veiligheid in het verkeer en op straat? Wie zorgt er voor onderwijs en goede opleidingen? Wie komt je huis blussen bij een brand?
Het VSOA roept de onderhandelaars op om structurele vraagstukken te beantwoorden zoals: welke overheid willen we?; hoe zorgen we ervoor dat de kerntaken kunnen uitgevoerd worden?; welke kerntaken heeft onze overheid? hoe versterken we een overheid op lange termijn?
Samenwerken
Het VSOA wil tevens dat de onderhandelaars samenwerken met de sociale partners en sterke maatschappelijke middenveldorganisaties zoals vakorganisaties om een debat te voeren over hoe de overheid van de toekomst er moet uitzien en welke rol de ambtenaren en het overheidspersoneel hierin moeten vervullen.
Het VSOA vraagt ook dat de onderhandelaars vertrouwen en verantwoordelijkheid geven aan overheidsadministraties, aan leidend ambtenaren en hun medewerkers. Er is veel competentie aanwezig binnen de overheid, betrek deze mensen en vertrouw hen op basis van hun professionalisme zodat zij meewerken aan oplossingen.
Te duur?
De overheid heeft helaas, maar al te vaak het imago van “duur” te zijn. Heel wat politici spreken neerbuigend over ambtenaren en overheidspersoneel, en zien hen als een kostenpost. Dat betreur ik ten zeerste. Het VSOA vraagt dat de onderhandelaars inspanningen doen om het imago van de overheid en haar personeel te verbeteren. Ook moet een job bij de overheid aantrekkelijk blijven. De voorbije regeringen hebben al op verschillende vlakken gesleuteld aan het ambtenarenstatuut, telkens met maar één doel: besparen.
Het VSOA is geen vijand van een overheid, wij zijn een partner en wij willen samenwerken zodat de begroting op orde komt en de overheid een sterke organisatie blijft. Dat de toekomstige regering hervormingen zal doorvoeren, is een feit, maar wij willen hier constructief aan meewerken met respect voor de verworven rechten en respect voor het personeel.
Patrick ROIJENS
Algemeen voorzitter VSOA
Editoriaal uit het septembernummer van het VSOA-ledenmagazine Argument