Blokkering benoemingen en aanwervingen zijn onaanvaardbaar

04.02.2015

Met verbazing heeft het VSOA-Rechterlijke Orde kennis genomen van het feit dat er een totale stop is voor de personeelsbewegingen, opgelegd door de inspectie van Financiën. Deze maatregel is duidelijk uitgevaardigd in het kader van de budgettaire beperkingen, met als gevolg dat geen enkele benoeming of bevordering zal doorgaan. VSOA-Rechterlijke Orde klaagt deze unilateraal genomen beslissing aan, die de laureaten van de examens niveau C en B, ingericht door FOD Justitie en die sinds meerdere maanden wachten op een benoeming, benadeeld.

De administratie verzekert ons nochtans dat de er druk zal worden uitgeoefend bij de ministers van begroting en  openbaar ambt. Het personeel van de rechterlijke orde betreurt dat

Sinds de doorvoering van de hervorming van Justitie, verlangt men van het personeel flexibiliteit, mobiliteit en het uitvoeren van bijkomende taken, dit alles terwijl hun aantal gestaag verminderd. Hun enige beloning voor deze inzet is een vermelding “voldoet aan de verwachtingen” in het kader van de evaluatie.

Desondanks voert het personeel zijn taken loyaal uit, zij het meestal in gebouwen die niet voldoen aan de meest elementaire normen van gezondheid en veiligheid.

Deze toestand is totaal onaanvaardbaar en noodzaakt bij hoogdringendheid een overleg met de overheid. Bij gebrek aan een gepaste reactie sluiten wij in de zeer nabije of nabije toekomst geen acties uit.

Anneliese Servais, Federaal ondervoorzitter                 
Guy Van Cauwenberghe, Verantwoordelijk leider