François Fernandez-Corrales nieuwe voorzitter van VSOA

ffc01
22.11.2014

Tijdens de algemene statutaire vergadering van het VSOA op 22 november 2014 in het Constant Vanden Stock Stadion in Anderlecht is François Fernandez-Corrales tot nieuwe algemeen voorzitter van het VSOA verkozen. Fernandez, die voorzitter was van de groep VSOA-FGGA, haalde het van Erwin De Staelen, de huidige voorzitter van de groep defensie. ’s Ochtends stroomden zo’n driehonderd afgevaardigden van het VSOA in de loges van de eersteklasser toe om hun stem uit te brengen voor een nieuwe voorzitter. De strijd kondigde zich spannend aan. Iedereen keek uit naar de uitslag.

Een hoedje voor de liberale politici

De vergadering was nog voor een ander feit opmerkelijk. De aanvankelijk uitgenodigde liberale politici kregen enkele weken terug te horen dat wegens het desastreuze federale regeerakkoord, zij op de algemene vergadering niet langer welkom waren. Op de eerste rij stonden twee lege stoelen voor premier Charles Michel (MR) en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten, met op elke stoel een hoge hoed waarop de logo’s van hun partij stonden…

Trouwe leden

Henk Herman gaf een overzicht van de activiteiten uit de periode dat Jan Eyndels voorzitter was. Herman loofde vooral de leden voor hun trouw en hun inspanningen. Secretaris-generaal Herman nam afscheid van Eyndels waarmee hij bijna tien jaar had samengewerkt en overhandigde hem een bos bloemen.
Bloemen waren er ook voor de secretaresse van Eyndels, Marie-France Lenne. Ruim 22 jaar een rots in de branding in de Lang Levenstraat, het hoofdkwartier van het VSOA in Brussel. Ook voor haar waren de bloemen meer dan verdiend.

Geen toenadering

Voorzitter van de ACLVB Jan Vercamst ging dieper in op de politieke en sociale situatie van ons land. “De federale regering heeft nog geen enkel positief teken gegeven dat de deur nog altijd openstaat. Ze heeft niets gedaan om te geloven dat er nog toenadering mogelijk is”, zei hij. Vooral het feit dat hoge vermogens gespaard blijven en men het geld bij de zieken, werkenden en gepensioneerden gaat zoeken, maakt dat dit regeerakkoord een “a-sociaal-trek-uw-plan” akkoord is.

Jan Eyndels ging in zijn afscheidstoespraak ook dieper in op de relatie met ACLVB: “In het belang van ons beider organisaties, en met respect voor de autonomie van ons beiden, is het belangrijk dat onze samenwerking nog verder vorm krijgt.” Over de politieke situatie leest u meer in het interview met de afscheidnemende voorzitter in Argument van december 2014.

Rangen sluiten

De nieuwe voorzitter Fernandez riep verder op tot eensgezindheid en het sluiten van de rangen. “We moeten nu onze vakbond moderniseren en een nieuwe bladzijde in onze geschiedenis schrijven. De diversiteit van onze organisatie, met de talrijke groepen, die in volle autonomie en solidariteit moeten samenwerken. We gaan niet naar een revolutie, maar naar een evolutie”, wist hij.

Het ultieme eerbetoon was voor Jan Eyndels die de titel van ‘ere-voorzitter’ met handgeklap ondersteund van de voltallige vergadering kreeg, op de tonen van “Imagine” van John Lennon…

 

Fotoreportage