Herdenking werknemers die stierven door Coronavirus en oproep tot actie

epsu werk
27.04.2020

28 april is de Internationale Dag ter Herdenking van de Werknemers.
Een dag waarop vakbonden en werknemers in heel Europa de herdenking organiseren van wie door zijn werkomstandigheden het lieven liet of gewond geraakte. Dit jaar is die dag bijzonder schrijnend, omdat we een enorm aantal werknemers herdenken, omgekomen door blootstelling aan het Coronavirus op het werk.

Terwijl nagenoeg heel Europa deze ongekende crisis in lock-down doorbrengt, zetten werknemers van de publieke sector en vele anderen hun leven dagelijks op het spel om ervoor te zorgen dat essentiële diensten blijven draaien. Tragisch genoeg heeft een aantal mensen in deze frontlinie de ultieme prijs betaald.
De Europese Federatie van overheidsvakorganisaties (EPSU) houdt een minuut stilte op deze Internationale Herdenkingsdag, om het offer te herdenken dat zij hebben gebracht.

Strijd voor rechten

Toch is 28 april niet alleen een gedenkdag, maar ook een dag van actie om te strijden voor de rechten van werknemers over de hele wereld wier gezondheid en veiligheid in gevaar zijn. Ondanks de ernst van de COVID 19-pandemie beschikken veel werknemers in essentiële diensten nog steeds niet over adequate beschermingsmiddelen.
En niet alleen het medisch personeel wordt blootgesteld aan het virus, maar ook de hulpverleners, andere hulpdiensten, schoonmakers, gevangenisbewakers en nog vele anderen. Door personeelstekorten en ontoereikende faciliteiten en budgetten, maar ook door de emotionele druk van de crisis, komt tegelijk het psychologische welzijn van de eerstelijnswerkers in het gedrang.

Oproep tot erkenning beroepsziekte in heel Europa

Het publieke applaus in heel Europa voor deze essentiële werknemers is een uitstekende blijk van dankbaarheid voor de risico's waaraan zij zich blootstellen om ons allemaal te beschermen. Toch zal het applaus niet verhinderen dat deze beroepsrisico's het leven van nog meer eerstelijnswerkers in gevaar brengen.
Het is van essentieel belang dat alle bestaande gezondheids- en veiligheidswetten en collectieve overeenkomsten volledig en correct ten uitvoer worden gelegd. EPSU roept dringend op het Coronavirus als beroepsziekte in heel Europa te erkennen, zodat de blootgestelde personen gedekt zijn door een verzekering.

Ter gelegenheid van de internationale dag ter herdenking van de werknemers publiceerde EPSU samen met andere Europese vakbondsfederaties dit jaar een gezamenlijke verklaring.

Ook het VSOA sluit zich aan bij vakbonden over de hele wereld met het motto "Herinner de doden - Vecht voor de levenden".

 

Tekst: vertaling van Engelstalige brontekst EPSU
Gezamenlijke verklaring van de Europse vabondsfederaties