Internationale dag openbare diensten

internationale dag foto groep
23.06.2021

23 juni is de door de Verenigde Naties gekozen datum om het belang van de openbare diensten in onze samenleving in herinnering te brengen. Openbare dienstverleners zijn onmisbaar, waardevol en uniek. De pandemie heeft des te meer getoond hoe waardevol hun werk is.

Overheidspersoneel houdt onze samenleving draaiende. De openbare dienstverleners staan samen in voor veiligheid, zorg, onderwijs, cultuur, telecommunicatie, openbaar vervoer, energievoorziening, postbedeling en nog zoveel meer.

EPSU, de Europese federatie van overheidsvakbonden, besliste dit jaar het werk van het overheidspersoneel dat tijdens de pandemie in de frontlinie stond en vaak zijn leven riskeerde, extra in de kijker te zetten. Vergeten we niet dat enkele duizenden personeelsleden uit de gezondheids- en zorgsector overleden aan COVID-19.  

Openbare diensten willen de levenskwaliteit van iedereen verbeteren en zijn een belangrijk deel van de fundamenten van onze democratie: zonder winstoogmerk, zonder discriminatie en met de waarborg van gelijke behandeling voor iedereen.

Besparen op openbare diensten, hen uithollen tot op het bot, commercialiseren of privatiseren, is dus geen goed idee.

Beeldt u eens in: een samenleving zonder scholen, zonder brandweer, zonder openbaar vervoer….

VSOA sluit zich daarom aan bij de eisen van EPSU:

  • geef prioriteit aan openbare diensten van goede kwaliteit met voldoende personeel en gekwalificeerde werknemers voor een toekomst voor iedereen;
  • hogere lonen en betere werkomstandigheden voor werknemers in de openbare diensten;
  • nee tegen bezuinigingen! Nee tegen privatisering en commercialisering.

23 juni is ook een dag van actie! Het VSOA ondersteunt samen met ACOD en ACV openbare diensten de campagne/actie van EPSU via een fotocampagne.

 

 

Download de affiches:

Bekijk onze fotocampagne.