Levensreddende openbare diensten

groep personeel
03.04.2020

VSOA verzette zich steeds met hand en tand tegen de afbouw van onze openbare diensten. Terecht! Openbare diensten redden vandaag de samenleving. Verschrikkelijk dat er een drama zoals de coronacrisis nodig is om tot dat besluit te komen.

Voorlopig is er nog geen eind in zicht. Wordt het 19 april of 3 mei? Of nog langer? 
Onzekerheid troef dus. De wereld is plots voor velen beperkt tot de woonkamer. Enkel met een computerscherm naar de buitenwereld.

Elke dag applaudisseren tienduizenden tegelijk voor de helden van de zorg. Ze hangen een wit laken uit of bedenken andere ludieke vondsten om hun dankbaarheid te tonen.

We applaudisseren niet alleen voor hen, maar ook voor de inzet van brandweerlieden, vuilnisophalers, politiemensen, leerkrachten, postbodes, pakjesdiensten, het openbaar vervoer, cipiers, winkelbedienden en distributiepersoneel, werknemers uit de openbare televisie-en radiozenders, en nog zovele anderen.

We applaudiseren voor allen zonder wie gewoon leven en communiceren niet mogelijk is.

Plots overal solidariteit

Pas nu we niet meer bij elkaar mogen komen, “in ons kot moeten blijven”, zijn we meer dan ooit solidair met elkaar verbonden.

Ook in deze moeilijke tijden blijft uw organisatie waakzaam. VSOA klaagt het gebrek aan fatsoenlijke beschermingsmiddelen aan op elke kritieke werkvloer: mondmaskers, handgel, beschermingskledij, beschermingsbrillen. Voor de zorg, de politie, brandweer, postdiensten, gevangenissen…. Als het niet kan met dialoog, dan helaas met een stakingsaanzegging.

We zijn bekommerd als 'social distancing' op de werkvloer niet gerespecteerd wordt, bijv. in de gevangenissen.

We zijn bekommerd als de quarantainemaatregelen niet gevolgd worden wanneer personeelsleden besmet zijn, als de corona-instructies niet correct gevolgd worden, als telewerk niet overal wordt ingezet terwijl dat in deze tijd echt wel moet.

En dan treden we in actie. Eerst in dialoog, met een conference call of videoconferentie.
Terecht: bescherming komt eerst, anders kunnen we de burgers niet helpen.

Daarom onze pertinente vragen aan de eerste minister.

In gezamenlijk vakbondsfront vraagt VSOA:

  • de uitbreiding van de erkenning van Covid-19 als beroepsziekte tot alle sectoren van personeel dat in rechtstreeks contact komt met de ziekte;
  • compensatiemaatregelen voor wie prestaties verricht in kritieke diensten of in diensten van de civiele veiligheid;
  • het behoud van het loon van contractuele personeelsleden.

Op 3 april hielden de vakbonden hierover met de  diensten van de eerste minister een videoconferentie. Onze bezorgdheden werden aandachtig genoteerd.

Nog voor Pasen volgt een elektronisch Comité A – het hoogste onderhandelingsforum-  met de eerste minister over de crisis en de bijhorende maatregelen in de openbare sector. De eerste minister neemt de situatie bijzonder ernstig. Ze zal onze vragen beantwoorden. We houden je op de hoogte.

As je toch tijdelijk werkloos wordt, kan je terecht bij ons. Je hoeft als VSOA-lid enkel een aanvraagformulier in te vullen. 

VSOA zorgde er ook voor dat je uitstel krijgt voor het indienen van je vakbondspremie, voorlopig alvast met één maand, tot 31 juli 2020.

VSOA is er voor jou. Ook in tijden van ongeziene crisis.