NMBS topman Jo Cornu pleit voor bewapenen agenten Securail

13.03.2016

VSOA Politie pleit voor een integratie binnen de spoorwegpolitie !

Wij vernemen via de media dat de topman van de NMBS pleit om het veiligheidspersoneel van de spoorwegen het recht te geven een wapen te dragen, en bepaalde bevoegdheden, zoals fouilleren en controle, uit te breiden. VSOA-Politie begrijpt ten volle, zeker in huidige tijden, de vraag. VSOA-Politie begrijpt ook ten volle de kritiek dat er nu nog te weinig controles zijn in de stations. Al jaren trekken we aan de alarmbel, zelfs los van het terreurdebat,  over het gebrek aan capaciteit en controles.

In 1998 werd het toenmalige personeel van de spoorwegpolitie geïntegreerd binnen de huidige spoorwegpolitie van de federale politie. Het kan natuurlijk nooit de bedoeling geweest zijn om destijds een nieuwe dienst op te richten, die nu na x-aantal jaren geconfronteerd wordt met praktische en veiligheidsproblemen, en daardoor nieuwe politiebevoegdheden dient te krijgen.

Daarom pleit het VSOA-Politie om het huidige personeel van Securail te integreren binnen de Federale Politie. Het is reeds genoeg bewezen dat een schaalvergroting efficiënter werkt.

Een integratie binnen de bestaande spoorwegpolitie van de Federale politie zal automatisch leiden tot een winst aan capaciteit en een betere samenwerking, wat ongetwijfeld de veiligheid ten goede zal komen.