Onder het mom van het "Paasakkoord" zijn verschillende hervormingen uit het regeerakkoord omgezet in concrete maatregelen. Een aantal daarvan treft al het overheidspersoneel.
De regering wil:
- de pensioenbonus afschaffen;
- de hogere pensioenen aftoppen;
- de index op lonen en pensioenen van ambtenaren uitstellen.
Programmawet
Deze maatregelen uit de zogenaamde programmawet - een pakket spoedmaatregelen – die ambtenaren raken, werden voorgelegd aan de vakorganisaties van de overheidsdiensten (VSOA, ACOD en ACV) in het gemeenschappelijk onderhandelingscomité (Comité A).
Inderdaad met spoed, want de programmawetten moeten samen met de begroting voor dit jaar worden ingediend. En die wil de regering zo snel mogelijk ter stemming voorleggen in het parlement. Zo kan er vanaf de zomer een einde komen aan de voorlopige twaalfden - een noodbegroting die werd opgesteld door de vorige regering. Daarbij wordt het maandbudget bepaald door de uitgaven van vorig jaar door twaalf te delen.
Wat houdt dit concreet in?
- Pensioenbonus
De regering grijpt opnieuw in in de pensioenregeling via de stopzetting van de opbouw van de bestaande pensioenbonus, met behoud van verworven rechten slechts tot en met 31 december 2025, maar dat maakt de maatregel niet minder ingrijpend.
Deze pensioenbonus bestaat nauwelijks een jaar en wordt alweer afgeschaft, zonder enige grondige evaluatie. Daarmee toont deze regering opnieuw weinig respect voor de rechtszekerheid. Het pensioenstelsel wordt zo steeds complexer – niet alleen voor de burger, maar ook voor de Federale Pensioendienst.
Bovendien dreigt de invoering van de pensioenmalus vanaf 2026 onbedoelde gevolgen te hebben. Werknemers met onvolledige loopbanen, die dankzij de bonus net gemotiveerd waren om langer te blijven werken, zullen nu eerder geneigd zijn om vervroegd met pensioen te gaan in 2025, om zo de malus te vermijden. Dat is toch niet wat de regering voor ogen had?
- Index
De overheid legt een tijdelijke beperking - voor de duur van deze regeerperiode - op van de indexering van het wettelijk pensioen van ambtenaren - met of zonder gemengde loopbaan - dat een bepaalde grens overschrijdt. Bovendien wordt tijdens deze periode ook het absolute plafond voor ambtenarenpensioenen (het zogenaamde Wijninckx-plafond) niet geïndexeerd.
Een maatregel met erg grote en blijvende gevolgen, een inbreuk op verworven rechten en onze uitgestelde wedde, het pensioen.
Bovendien, de indexeringsperiode voor sociale uitkeringen wordt verlengd van één naar drie maanden, terwijl die voor de wedden van ambtenaren wordt verlengd van twee naar drie maanden.
Een maatregel met zware gevolgen, vooral voor mensen met lage inkomens. Minder koopkracht betekent minder consumptie, wat de economie kan afremmen. Het is een besparing die rechtstreeks ten koste gaat van werknemers én van de economie.
De regering houdt zich niet aan haar eigen akkoord: de indexvertraging is een platte besparing op de kap van het overheidspersoneel.
Het regeerakkoord stelt uitdrukkelijk:
"We behouden het principe van de automatische indexering om de lonen te beschermen zodat werknemers hun levensstandaard kunnen behouden, ook wanneer de prijzen van goederen en diensten stijgen. Het is een garantie voor stabiliteit, niet alleen voor de burgers maar ook voor de economie."
De indexering blijft dus zogezegd bestaan, maar het effect wordt vertraagd. Dit is niets minder dan een platte besparing, vermomd als harmonisatie.
De zogenaamde "harmonisatie" wordt selectief toegepast: zo werd de bijdrage van zelfstandigen niet verhoogd toen hun minimumpensioen werd opgetrokken. Resultaat: een ongelijkheid van 1,2 miljard euro ten nadele van werknemers en ambtenaren.
Overheden die in hun statuut verwijzen naar het indexeringsmechanisme van de federale overheid zullen ook automatisch de vertraging ondervinden. Het gaat onder meer over het Vlaams personeelsstatuut, Defensie, Politie…
De overheid wil dit uitstel meteen toepassen bij de eerstvolgende overschrijding van de spilindex. Volgens het Planbureau zou de overschrijding in augustus gebeuren maar intussen communiceerde het bureau dat een eerste overschrijding pas in maart 2026 moet worden verwacht.
Scherp advies Raad van state
De Raad stelt dat het beperken van de indexatie van pensioenen boven het ‘plafondbedrag’ en het niet indexeren van het Wijninckx-plafond tot 31 december 2029 een beperking is van de bescherming die het algemene indexatiestelsel biedt. Voor deze mensen betekent de maatregel dus een vermindering van de wettelijke bescherming van hun pensioenrechten tegen het inflatierisico.
Het is een schending van het gelijkheidsbeginsel, een schending van het stand-still principe.
Dit wordt zeker nog vervolgd.
De reactie van de premier?
"Is dat nu het einde van de wereld?"
Een schouderophaling als antwoord op een aanval op fundamentele rechten zoals de indexering en een schending van de verbintenissen die in het regeerakkoord werden aangegaan.
De maatregel ondergraaft een van de fundamenten van het Belgische sociale beleid en opent de deur naar toekomstige aanvallen op sociale rechten.
En wat met de pensioenhervorming?
De formele onderhandelingen over de globale pensioenhervorming voor ambtenaren (pensioenberekening, loopbaanvoorwaarden, uitdoven preferentiële tantiëmes, overlevingspensioen‚…) zijn voorzien na het politieke zomerreces. De informele gesprekken starten op 23 mei.
Onze conclusie
Wat de regering nu doet, is meer dan een begrotingsingreep. Het is een stap terug voor het sociaal model, een breuk met gemaakte afspraken en een aanval op de koopkracht van duizenden gezinnen.
De tegenvoorstellen van de vakorganisaties om de risico’s tegen koopkrachtverlies te verminderen, werden van tafel geveegd om reden dat deze de besparing zouden aftoppen.
VSOA zegt duidelijk: dit is onaanvaardbaar.
Wij blijven ons verzetten tegen maatregelen die onze rechten uithollen en het sociale evenwicht ondermijnen.
VSOA blijft vechten voor respect voor verworven rechten en een evenwichtige hervorming.