Vakbondsfront betreurt onwil regering tot globale aanpak pensioendossier openbare sector

18.02.2015

Op 13 februari 2015 gaf de regering de goedkeuring aan het voorontwerp van wet tot afschaffing van de diplomabonificatie voor de pensioenen van de openbare diensten. Het dossier, onderhandeld in Comité A, kreeg geen akkoord van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Ondanks enkele verbeteringen zullen de getroffen personen niet langer voldoen aan de loopbaanvoorwaarden voor een vervroegd vertrek. Hierdoor zullen ze tot zeven jaar langer moeten werken en betekent dit minder beschikbare jobs voor jonge gediplomeerden. Deze maatregelen zullen veel personeelsleden treffen, onder meer in de onderwijssector.

De vakbonden waren vragende partij om de pensioenproblematiek integraal op te nemen in de werkzaamheden van het toekomstige NPC (Nationaal Pensioencomité). Het vakbondsfront betreurt dan ook dat de regering het pensioendossier van de openbare diensten opsplitst, wat een aantasting inhoudt van de verworven rechten en voortdurende ongerustheid bij het personeel teweegbrengt.

De vakbonden verwachten dat de regering voor rede vatbaar zal zijn en binnen het NPC een debat ten gronde voert over de pensioenproblematiek.