De ene na de andere zogenaamde ‘supernota’ wordt gelekt in de pers. De onderhandelingen verlopen heel moeizaam. Een nieuwe regering? Dat is voor later.
Wat wel als een paal boven water staat is dat de onderhandelaars de openbare sector willen doen bloeden. Nu meer dan ooit. Al wil men dat niet toegeven. De supernota van formateur Bart De Wever (N-VA) wil de groei van de uitgaven zogezegd “temperen”. Het is maar hoe je het wil verkopen. Voor het VSOA klinkt dat als “besparen”.
Pensioenen geviseerd
Momenteel telt België zowat 2,6 miljoen gepensioneerden. Vorig jaar betaalde de overheid 60 miljard euro aan pensioenen. Dat bedrag wil De Wever halveren, dus moet er elders geld worden gevonden…. vooral bij de overheid, en dus ook bij het overheidspersoneel. Het gaat om 2 miljard euro. Slechts 150 miljoen euro daarvan wordt gezocht bij de politiek zelf, door de afschaffing van de Senaat, het bevriezen van de partijdotaties en de uitgaven van het parlement en het koningshuis, en het inperken van de vertrekvergoedingen van parlementairen.
De intentie is echter om de pensioenen van de ambtenaren bijzonder hard te treffen. Verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd door geleidelijke afschaffing van preferentiële regelingen (militairen, spoorwegpersoneel, enz.), verlenging van de referentieperiode voor de berekening van het pensioenbedrag (van de laatste tien jaar naar de laatste twintig jaar van de wedde, en uiteindelijk op de volledige loopbaan tegen 2050), einde van het ziektepensioen voor statutaire werknemers, afschaffing van de perequatie …
Onbegrijpelijk
Opeenvolgende regeringen hebben maatregelen genomen voor minder pensioen en langer werken. De nieuwe regering zal die trend verder zetten. De preferentiële pensioenregelingen en tantièmes bestaan of bestonden niet zomaar. Het gaat over de aard van het werk, de zwaarte van sommige beroepen. Maar van deze zware beroepen, een regeling die kan leiden tot een minder lange loopbaan, is opnieuw geen sprake. Dit is onbegrijpelijk!
Dat de toekomstige regering hervormingen zal doorvoeren, is een feit, maar het VSOA herhaalt hieraan constructief te willen meewerken met respect voor de verworven rechten en respect voor het personeel.
“Het kan niet de bedoeling zijn dat men van een job bij de overheid een knelpuntberoep maakt.”
Wij vragen ook respect voor de syndicale rechten, waaronder correct sociaal overleg. Dit is niet alleen essentieel, maar ook wettelijk verplicht.