VSOA-Politie geschokt door uitlatingen van Jambon in de Kamer

26.03.2016

Wij nemen kennis van de uitlatingen van de minister van Binnenlandse zaken in de Kamer waarbij één collega aan de schandpaal wordt genageld : “Dan kon ik niet anders dan concluderen, niet dat een dienst, niet dat een directie, maar wel dat één iemand hier op zijn minst nalatig was geweest, niet heel proactief was geweest, niet heel geëngageerd was geweest, in een dossier waarvan je vanaf het eerste moment aanvoelt dat het hier over terrorisme gaat”. Daarbij wordt deze collega niet alleen publiekelijk beschuldigd, maar neemt zijn tuchtoverheid – zijnde de Minister van Binnenlandse zaken – reeds een stelling in zonder dat de rechten van verdediging worden gerespecteerd.

Sedert de politiehervorming laakt het VSOA-Politie de politisering van de politiediensten. Zo worden te pas en te onpas manschappen beloofd, terwijl  men aan de andere kant de ene besparing na de andere doorvoert. Zo werd o.a. het originele optimalisatieplan van de Federale politie door verschillende ministers reeds gewijzigd, zodat er van het originele plan niet veel overbleef. In combinatie met de vele besparingen leverde dit een groot deficit op bij verschillende diensten.

Het politieke spel is dus duidelijk begonnen, waarbij men op zoek gaat naar de zwarte piet

Maar het zijn blijkbaar alleen de politici in België die totaal onfeilbaar zijn. Niettegenstaande ze ook betaald worden met het belastinggeld van de burger, hebben ze in tegenstelling tot de veiligheidsdiensten niet te kampen met besparingen, laat staan een tekort van 22% aan effectieven.

Het zijn ook de politici die het mogelijk hebben gemaakt om dergelijke niets ontziende gangsters vroegtijdig in vrijheid te stellen.

Het politieke spel – of moeten we spreken van een polka dans - is dus duidelijk begonnen, waarbij men op zoek zal gaan naar “fouten” en de zwarte piet zal proberen door te schuiven naar individuen. Het zou de politici sieren mochten ze op zoek gaan naar oplossingen waarbij de veiligheidsdiensten hun werk kunnen verrichten in alle sereniteit, en ze daarbij zouden zorgen dat de nodigen middelen en capaciteit voorhanden zijn.

Politiemensen zijn geen polkadansers, hebben geen boodschap aan politieke spelletjes, aan hocus pocus met cijfertjes. Politiemensen hebben een roeping waarbij ze willen instaan voor de veiligheid van iedere burger. In ruil vragen ze niet meer dan wat appreciatie.