Reactie van het VSOA-Post op de aankondiging van de ebox voor elke burger!

06.11.2017

De kernpunten van het postverhaal hoeven we niet meer uit te leggen : de traditionele brievenpost daalt, de pakjes stijgen.

In Denemarken werd de trend van dalende brievenpost nog versterkt door de komst van de eBox : een digitale e-mailbox die door de overheid wordt aangemoedigd om alle officiële documenten van de overheid en andere instellingen in te deponeren.

“Gedaan met papier!” was de leuze in Denemarken en de Deense bevolking volgde de nieuwe “mindset” : alles gaat digitaal – de voeling met de papieren brief is er weg.

 

Jongeren kijken zelfs niet eens meer in hun brievenbus – zo snel gaat dat.

De gevolgen zijn duidelijk voelbaar: uitreiking-rondes met 5.000 brievenbussen en meer zijn al lang geen uitzondering meer, want veel meer dan een paar bakjes met product is er niet meer over.

De Deense vakbond gaf ons de goede raad mee om ook als vakbond sterker te anticiperen op de veranderende postmarkt. In onze aantekeningen van toen staat een zin met stip onderlijnd : “Maak U géén illusies – de e-boks komt er ook bij jullie ! Verschiet niet alle pijlen om de brieven te redden, maar zet in op nieuwe producten. Spring op de pakjes, want die markt stijgt. Mis ‘m niet!”

Minister De Croo neemt elke illusie weg!

Het jaar is nog niet om, en daar komt minister De Croo – zowel bevoegd voor postdiensten als voor digitalisering – met zijn nieuwe beleidsmededeling : Elke burger en elk bedrijf krijgt in het voorjaar één digitale brievenbus of eBox.
Wij kunnen dat betreuren, maar de evolutie niet tegenhouden! Dat is ook de reden waarom het VSOA Post het pakjesverhaal van bpost volgt.

We moeten die pakjes koste wat het kost bij ons houden.

Dat dit een hele uitdaging wordt hoeft geen betoog en moet al lang niet meer uitgelegd worden aan al de postmedewerkers die er dag in dag uit mee geconfronteerd worden.
Maar het is cruciaal voor het maximale behoud van reguliere jobs in de bpost netwerken, zowel bij MSO als bij MRS, en bij uitbreiding in gans bpost.

VSOA-Post eist een correct overleg!

De politieke wereld heeft de verdomde plicht om reguliere tewerkstelling te bevorderen en niet de marginale tewerkstellingsvormen. Wij zullen de minister daarover dan ook zo snel mogelijk interpelleren!
Zowel de invoering van eBox als het toelaten van uber-achtige contracten is een politieke beslissing, geen postale!

VSOA-Post geeft voorrang aan een correct overleg.

Het is niet met roekeloze acties dat we de toekomst van de tewerkstelling bij bpost gaan bewerkstelligen, maar met voortdurend correct overleg tussen overheid, bedrijf, medewerkers en vakbonden. Iedereen moet met iedereen correct overleg plegen en de zaken voorstellen zoals ze zijn. Enkel op deze manier kunnen we slagen in ons opzet: ook morgen nog een correcte job bij een solide bedrijf.

Marc De Mulder
Voorzitter VSOA-Post