VSOA geeft akkoord met opmerkingen over dossier tweede pensioenpijler

30.06.2017

Een eerste stap in de oprichting van een tweede pensioenpijler voor de contractuele personeelsleden van het Openbaar Ambt.

Dit voorontwerp van wet voert eindelijk een wettelijk kader in voor een tweede pensioenpijler voor het contractueel personeel bij de overheidsdiensten. Meer dan 10 jaar strijdt het VSOA voor een volwaardig of minstens beter pensioen voor (al) het contractueel personeel bij de overheid.

Helaas blijft dit initiatief in eerste instantie beperkt tot slechts één categorie van de contractuelen, nl. de federale personeelsleden. De contractuele personeelsleden van de andere overheden zullen moeten wachten op een financiering voor een tweede pijler door hun overheid.

Dit ontwerp is in elk geval een eerste en schuchtere stap in de goede richting. Vandaar dat VSOA zijn akkoord gaf tijdens de vergadering van Comité A van 30.06.2017. Evenwel betreuren we dat niet alle contractuele personeelsleden op hetzelfde moment een tweede pensioenpijler krijgen.

Ondanks zijn akkoord, betreurt VSOA dat het ontwerp de contractuele jaren voorafgaand aan de benoeming voortaan niet meer in aanmerking neemt.

VSOA blijft kritisch voor de pensioenhervormingen van de federale regering, zoals het pensioen met punten of de bepaling van de zware beroepen. VSOA blijft te allen tijde de rechten van het geheel van het personeel van de openbare diensten verdedigen. Geen enkele syndicale organisatie beschikt over het monopolie in het sociaal overleg.

François Fernandez-Corrales
Algemeen voorzitter