Tax Justice Day: voor een rechtvaardige fiscaliteit

28.05.2015

In het kader van de Tax Justice Day voerde het Financieel Actienetwerk (FAN) vandaag actie aan de Financietoren. Op deze Tax Justice Day herinneren ACV, ABVV en ACLVB premier Michel ook aan zijn belofte om snel werk te maken van de tax shift. Iedereen is het erover eens dat inkomens uit arbeid in ons land te zwaar belast worden  in vergelijking met andere inkomens. Om de belastingen op inkomens uit arbeid te verlichten zonder aan de noodzakelijke inkomsten van de overheid te raken, moeten elders inkomsten gezocht worden. 

Voor koopkrachtherstel en gerichte jobondersteunende maatregelen

De taks shift moet in de eerste plaats dienen om de koopkracht te verhogen van werknemers, gepensioneerden en mensen die leven van een uitkering. De indexsprong en de vele andere regeringsmaatregelen hebben de koopkracht van de burgers zwaar aangetast en de financiële situatie van heel wat mensen blijft erop achteruitgaan.

Die herwonnen koopkracht moet bijdragen aan een relance van de consumptie en gezinnen aanzetten om te investeren in duurzame goederen, zoals een eigen woning, die voor steeds meer mensen onbetaalbaar wordt.  Met een echte fiscale hervorming kunnen we ook jobondersteunend werken voor arbeidsintensieve sectoren die blootstaan aan sterke internationale concurrentie en aan sociale dumping.
Doelgerichte maatregelen kunnen de werkgelegenheid in deze sectoren ondersteunen, wat veel doelmatiger is dan het geld breed uit te smeren over het gehele bedrijfsleven. 

Maar één echte en rechtvaardige ‘tax shift’ mogelijk

Er is maar één echte en rechtvaardige ‘tax shift’ mogelijk: een grondige hervorming die de fiscaliteit rechtvaardig maakt door diegenen die de meeste middelen hebben, meer te doen bijdragen. Niet in het minst omdat zij tot nog toe vaak het minste bijdroegen.

In België worden grote fortuinen en inkomens uit vermogen veel minder belast dan inkomens uit arbeid. Inkomens uit kapitaal en vermogens meer doen bijdragen aan de overheidsuitgaven is dus een kwestie van rechtvaardigheid. De regering moet er ook voor zorgen dat degenen die belastingen ontduiken of ontwijken, hun belastingen correct betalen.

Multinationals profiteren van alle mogelijke en denkbare belastingvoordelen (rulings, notionele intrestaftrek) of halen hun winst uit hun balans door scherm-, offshore of schijnvennootschappen op te richten, door pseudoleningen tussen moeder- en dochteronderneming te sluiten,… Vennootschappen en rijke particulieren verbergen hun vermogen in offshore vennootschappen en op geheime rekeningen in belastingparadijzen. Alles is goed om de belastingfactuur te drukken. Daar moet een einde aan komen.


taxnl

Download het pamflet